Påsktävling: Skriv 2 sidor och vinn 1 h gratis manuscoachning!

Påskpynt

Dags för skrivtävling – en påsktävling hos oss här på Mord och Magi!

Du kan välja mellan att skicka in ett bidrag på temat Mord eller temat Magi. Längst ner på sidan hittar du alla detaljer kring skrivtävlingen samt hur du skickar in ditt bidrag smidigast.

Men först lite historik och inspiration om respektive tema som du kan ta med dig inför ditt skrivande. Då påskkärringarna vandrar ibland oss på skärtorsdagen börjar vi med temat Magi:

Magi

Enligt folktron var det på skärtorsdagen som onda makter släpptes lösa och fick härbärgera fritt. Skärtorsdagsnatten ansågs vara häxornas natt då de ställde färden mot Blåkulla på sina magiskt smorda kvastar (för att få flygkraft) för att umgås med djävulen och hans anhang. Man trodde att djävulen fungerade som deras läromästare och gav dem tillgång till trollkunskaper. Var namnet Blåkulla härstammar ifrån är osäkert men man tror att det kanske är en förvanskning av tyskans Blocksberg, som betäckande berg där djävulen stämde träff med sina sammansvurna. 

Påskkärring/häxa på väg mot Blåkulla

Avfärden mot Blåkulla skedde oftast genom skorstenen och skorstenar kunde också användas som viloplatser ut med vägen. Därför var det extra viktigt att spjället skulle hållas stängt skärtorsdagen för att hindra häxor från att ta sig in. Man ville skydda barnen så att häxorna inte tog dem med till Blåkulla för då skulle djävulen sätta de små liven i tjänst. När häxorna väl var framme i Blåkulla så stannade de och deltog i häxsabbaten fram till påskdagens slut. Ibland förekom sexuella orgier med den onde själv och utmärkande för övriga aktiviteter var att allt gjordes bakvänt. Exempel på detta var att det dansades danser där man hade ryggarna vända mot varandra eller så hade man ryggen vänd mot bordet vid måltider. 

Den mest omtalade ön Blå Jungfrun i Kalmarsund är den ö som man trodde var Blåkulla enligt folktraditionen. Det är inte helt klarlagt varför man trodde att det var just denna ö. Vi har heller inga uppgifter om när den här märkliga föreställningen uppstod. Däremot beskriver Olaus Magnus i sitt verk Historia om de nordiska folken från 1555 att nordiska häxor brukade samlas på möten på öns berg. Att sen många oskyldiga kvinnor dömdes till en fruktansvärd död genom att anklagas för att vara häxor under 1600-talet är en helt annan tung och mycket tragisk del av historien som vi inte får glömma. 

(Källor: Schön, Ebbe (1998) Svensk folktro A-Ö. Hur vi tänkt, trott och trollat, Prisma Swahn, Jan-Öjvind (1964), Häxor, tomtar, jättar och huldror. Livfullt återberättade svenska folksägner, Bonniers.)

Mord

Staty av Jungfru Maria med Jesus i famnen

Olika religiösa högtider har även legat som förgrund till många mordgåtor och kriminalromaner och då ofta med gestaltning av religiösa ritualer. Åsa Jansson lät sin huvudkaraktär Rebecka Martinsson tråckla sig igenom utredningen av ett brutalt mord med religiösa förtecken i boken “Solstorm”, som senare filmatiserades. Författaren Dan Browns “Änglar och Demoner”, “Da Vinci-koden” mfl (även de filmatiserade) är ett annat exempel på hur man kan skapa en framgångsrik spänningsroman genom att väva in människors olika trossystem och upplevelser av magiska fenomen, utan att den nödvändigtvis innehåller eller gestaltar faktisk magi. Han skriver gärna om katolska kyrkans historia, som är full av både skrämmande och dödliga inslag, såväl som nåd och försoning. 

Låt dig inspireras av påsken i vår skrivtävling!

Välj vad du vill skriva om! Skriv t ex en scen där ett brott eller mord begås under påsken. Låt påskens närvaro och firande bidra till att brottet sker. Eller skriv om en magisk resa till Blåkulla!

För att skapa en bra story så vill vi låta er fantasi flöda fritt – med några få instruktioner för att kunna skapa en spännande tävling.

Tävlingen startar på skärtorsdagen och du kan skicka in ditt bidrag fram till måndagen den 8:e april. Vinnaren får 1 h gratis manuscoachning på valfri text.

Nedan kan du läsa mer om regler och upplägg. Stort lycka till!

Tävlingsinfo: 

Du kan välja om du vill skicka in ett bidrag i mer klassisk kriminalroman-anda, eller ett bidrag med magiska inslag. 

Välj vilket tema du vill skriva inom. Skriv temat i din rubrik, följt av en valfri underrubrik till ditt bidrag. För respektive tema finns följande kriterier som du behöver få med:

Mord: Brott/mord under påskens firande

  1. Skriv en scen med temat brott/mord under påskfirandet.  Max 2 sidor enkelt radavstånd
  2. Ett brott/mord ska förekomma
  3. Berättelsen ska innehålla ett inslag av någon form av religiöst firande inom någon av de religioner som firar påsk

ELLER

Magi: Häxor och Blåkulla

  1. Skriv en scen med temat häxor och Blåkulla. Max 2 sidor enkelt radavstånd
  2. Magi ska förekomma
  3. Berättelsen ska utspelas under ett dygn på Blåkulla

Du kan skicka in ditt bidrag från skärtorsdagen till och med 8:e april midnatt.

Vi kommer att höra av oss till vinnaren senast vecka 17.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Fyll i ditt för- och efternamn
Fyll i din e-post
Om det inte fungerar att skriva in ditt bidrag här, skicka ett vanligt mail till oss med rubriken “Påsktävling” samt ditt för-och efternamn. Skicka till info@mordochmagi.se

Kommentarer

3 svar till ”Påsktävling: Skriv 2 sidor och vinn 1 h gratis manuscoachning!”

  1. Profilbild för Ludvig Holmdahl
    Ludvig Holmdahl

    Skrivet i ett rus efter två glas rödvin på skärtorsdagens kväll…

  2. Profilbild för Ludvig Holmdahl
    Ludvig Holmdahl

    Trevligt med medverkan! Inte viktigt att vinna, bara att skriva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *